Paardenmarkt 2016

Net als vorig jaar vierde Numansdorp een Buitensluisse Paardenmarkt in volle glorie. Zowel voor de horeca, de winkeliers als het vele publiek was het genieten geblazen.

 

Zo op het eerste oog leek er woensdag weinig anders dan een jaar eerder. Ouders met hun kinderen op de schouders of in de hand lopen al vroeg een rondje langs de paarden om een stukje culturele geschiedenis over te dragen, voordat moeder aan haar rondje over de braderie begint, het kind een rondje in de draaimolen maakt en vader een rondje gaat geven op de overvolle terrassen zoals bij Het Schippershuis of in de kroeg.

 

Wel klonk op ‘the day after’ overal een nieuw gespreksonderwerp: de drukke avond ervoor in de dorpshaven. Daar had zich op een doordeweekse dag rond de drieduizend man verzameld voor de eerste editie van het festival Paardenmarkt Live, waar volgens de organisatie het bier rijkelijker vloeide ‘dan vorig jaar alle Paardenmarktdagen bij elkaar’. De organisatie liep woensdagmiddag, voordat de kade weer volliep, nog apetrots door de haven. Robin Ox: ,,Het is best goed gegaan. En wij zijn ook mensen, dus we hebben ook geleerd wat nog beter kan.”

 

Nossie

Op de braderie trok de jubilerende bloemenwinkel Dream Flowers de aandacht met de actie om een ‘Nossie’ (nostalgische selfie) te maken voor een versierd bestelbusje. Een zelfde soort busje als uit de beginjaren van familie Vermeulen, die 20 jaar geleden hier hun winkel openden.

 

Bij het voormalig epicentrum restaurant Tapperij Nr. 32, dat dinsdagavond nog gesloten was, werd het gaandeweg de middag weer als vanouds gezellig druk. Een straat verder was café ’t Tonnetje rond etenstijd nog opvallend vol. ,,Het is bizar druk,” zegt de nieuwe eigenaar Vincent Goudswaard. ,,Normaal gesproken komt nu de klad erin, maar het is rond dit tijdstip nog nooit zo druk geweest. De sfeer zit er goed in.” En hij hoopt de trouwe bezoekers op de volgende ‘kasbetalingsavond’, dat nu om 23:00 uur was afgelopen en vervolgens in de haven voor een piek zorgde, tegemoet te kunnen komen. ,,We gaan er alles aan doen om ’t Tonnetje volgend jaar op dinsdagavond weer langer open te houden.”