Nautische Dag 2016

Water. Veel water. Daar had zaterdag het winkelend publiek, smeltend onder de brandende zon op de braderie in Numansdorp, nodig behoefte aan. Of anders in bevroren water met een smaakje. Een jaar eerder was het water dat langdurig uit de hemelkraan over de Nautische Dag viel, nog de grote spelbreker geweest. Des te meer genoot men nu met volle teugen van het zonovergoten dorpsfeest.

 

Het verschil met toen was zaterdag zelfs al buiten het centrum waarneembaar. Niet alleen liepen nu veel meer mensen naar de kramen en de dorpshaven toe, ook keerde men overal met tevreden gezichten en volle markttasjes huiswaarts. Waar men vorig jaar, schuilend onder paraplus, op de braderie vooral doorliep, daar moest men zich nu weer schuifelend door de massa bewegen en hoorde je, tussen het zuchten door, van voor tot achter steeds dezelfde geluiden. ,,Wat een drukte, he?" Of: ,,Ik heb echt trek in een ijsje."

 

Behalve de zon keerde dit jaar ook de Bruine Vloot weer terug, nadat het vorig jaar in de dorpshaven plaats had gemaakt voor de grote boten van de veiligheidsdiensten in het teken van Veiligheidsdag. Aan het andere uiteinde van de braderie, trokken de modelbouwschepen in het grote bassin, al jaren een vertrouwd beeld, wederom de aandacht van liefhebbers.

 

Rondje varen

En niet alleen de terrassen zaten weer vol, ook het dek van wachtschip De Volharding. Ieder jaar biedt de scouting bovenaan de Voorstraat voor het Schippershuis rondvaarten over het Hollands Diep aan, maximaal 50 personen per tocht. En rond het middaguur was er alleen nog plek bij de laatste, om 17:00 uur. ,,De anderen zitten allemaal vol," zegt Desiree Jansen, samen met haar man speltakleider bij de scouting. ,,Vorig jaar was het een drama. Nu gaat het super." En ze weet wel waarom. ,,Lekker weer, lekker een rondje varen. Wat wil je nog meer?" Dat beaamt Cas Jansen. ,,Vorig jaar was het rotweer. En meestal is het rustig hier waar wij staan. Maar dit hebben we nog nooit meegemaakt."