Brandweer steelt de show

Foto Ferry Krauweel
Foto Ferry Krauweel

Een diepe zucht van opluchting ging zaterdagmiddag door Numansdorp toen het weer eindelijk wilde meewerken. In het drie havens tellende dorp werd het zo toch nog een gezellig drukke Nautische Dag. 

 

Bij de feesttent in de dorpshaven was men allang blij dat dat het mooi weer was, toen buiten met auto's, kappers en muziek Elvis Presley weer tot leven werd gebracht. ,,Ik denk dat er wel 1500 man waren," zegt Ton de Geus van stichting Piwito. ,,Dat heb ik nog nooit meegemaakt."

 

Zaterdag stal de groots uitgerukte brandweer de show in de dorpshaven. En niet alleen door flessen Rookbier te verkopen, gebrouwen door een voormalig brandweerman, maar door een primeur. Op de nieuwe blusboot, die na tienen in de haven aankwam, werden burgemeester Jan Luteijn en wethouder Pieter Paans van de gemeente Cromstrijen bij aankomst met een kraan huizenhoog door de lucht aan wal gehesen. ,,Leuk hè," klonk de veilig gelande Luteijn enthousiast. Het duo was vanaf Dordrecht met de boot meegereisd.

 

De brandweer, de politie en de ambulancedienst presenteerden zich op spectaculaire demonstraties aan het publiek en trokken veel bekijks. Veel kinderen gingen op de foto achter het stuur van een brandweerauto of op de politieboot.

 

Volgens burgemeester Luteijn kan een Veiligheidsdag zoals zaterdag terugkeren, maar hoeft zo'n dag niet per se in het teken van veiligheid te staan. ,,Door elk jaar of om de zoveel jaar een thema aan de Nautische Dag te geven, kan je misschien de kers op de taart brengen," aldus de burgemeester.

 

De dorpshaven zelf krijgt waarschijnlijk ook een opknapbeurt. Wethouder Paans: ,,Er is geld beschikbaar gesteld door de gemeente om diverse zaken in de gemeente aan te pakken."

 

 

Verderop, op de braderie, merkte een kleinzoon op hoe onmiskenbaar de radiografisch bestuurbare modelschepen bij de Nautische Dag in Numansdorp zijn gaan horen. ,,Mijn opa staat hier ieder jaar met zijn kastje," zegt hij eerlijk en oprecht.