'Door de wijnroute kom ik nu wél overal binnen'

NUMANSDORP – Het worden er steeds minder, maar ze bestaan nog steeds. Numansdorpers die moeten bekennen niet precies te weten wat er allemaal verkrijgbaar is op het dorp waar ze geboren en getogen zijn.

 

 

De winkeliersvereniging van Numansdorp vond een oplossing met een wijnproeverij langs alle deelnemende ondernemers. Een evenement brengt immers de mensen op straat, een wijnproeverij haalt de drempelvrees weg om bij een onbekende winkel naar binnen te stappen, en de gouden regel dat er niks verkocht mag worden – waardoor de portefeuille thuis mag blijven – zorgt voor een ongedwongen sfeer. Het enige dat de bezoekers zelf hoeven te doen, is van te voren een speciaal wijnglas kopen om mee langs de ‘wijnbars’ te struinen.

Het resultaat: ruim 500 verkochte glazen tijdens de eerste editie, lovende reacties van het publiek, en overtuigde winkeliers, die beseften dat hier weleens een nieuwe traditie geboren zou kunnen zijn.

 

Daarover bestaat na de tweede editie geen twijfel meer, nu er zelfs aan ruim 800 glazen werd genipt. De Voorstraat, de Burgemeester de Zeeuwstraat en de Heulbrug waren, anders dan op een gewone zaterdagavond, veranderd in bruisende winkelstraten, met sfeerbevorderende vuurkorven.

 

 

Tussen de verfblikken waren rood en wit geliefde kleuren, bij de makelaar werd met Nieuw-Zeeland in de mond leuke huisjes dichtbij bekeken, en terwijl bij de juwelier het ene glas werd vastgehouden, staarde men naar glimmende uurwerken en sieraden achter het andere glas.

Dat er niet gekocht en verkocht mocht worden? ,,Ik wil het ook helemaal niet!”, zegt de enthousiaste bloemist Ab van A/B Bloemsierkunst middenin zijn overvolle zaak. ,,Dit is veel leuker! Gewoon tussen de mensen staan en een praatje maken. Je hebt daardoor een heel andere sfeer. Je staat nu niet als verkoper, je bent nu gewoon gastheer. Echt gezellig! En alcohol helpt ook wel, laten we eerlijk zijn. Maar dat helpt juist de feestvreugde een beetje verhogen.” Op de achtergrond heeft een man een Grüner Veltliner in zijn hand en dat is geen naam van een plant. ,,Oh, dit is verrassend lekker”, zegt hij. 

 

En als érgens over een ‘drempel’ wordt gestapt, is het wel bij Dames Autosalon. ,,Normaal denk ik: ‘Wat heb ik hier te zoeken, het is een autosalon voor dames.'”, zegt een man, wiens vrouw lachend inhaakt: ,,Volgens mij mogen mannen hier ook binnen, hoor!”

 

 

Hij is niet de eerste man die zo denkt, heeft eigenaresse Astrid Vos gemerkt. ,,Een man zegt net tegen mij: 'Ik ben hier geboren en getogen, maar bij sommige winkels ben ik nog nooit binnen geweest. Door zo’n wijnroute kom ik nu wél overal binnen'.”

Ook aan de overkant, bij Kruithof Optiek, stromen de mensen binnen. ,,De reacties van de zijn zeer positief, ik kan niet anders zeggen”, aldus opticien Christian de Lange. ,,We hebben heel de avond een goede doorstroming gehad en men vind het ook weer leuker dan vorig jaar. Je hoort ook van mensen die er dit jaar niet bij konden zijn, dat zij hopen dat we het volgend jaar wéér doen, om er dan wél bij te zijn.”

 

Zij die deze avond niet hoefden te missen, komen niet alleen voor een lekker glaasje wijn, blijkt ook weer in DresSwaar & Zo. ,,Je komt in winkels waar je anders nooit binnenkomt”, zegt een Numansdorpse vrouw. Ook haar man is overtuigd: ,,Dit is gewoon goed voor het dorp. En mensen komen van ver, hoor!”

 

 

Ook een deur verder bij Soof Style, een van de jonge ondernemingen in het dorp, heeft Arie Reedijk nieuwe klanten mogen verwelkomen. ,,Dit is echt superleuk! Mensen zeggen: ‘Oh, leuke winkel, ik kom van de week nog wel even wat halen’.”

En hoewel Rob Appeljan al heel lang een doe-het-zelf-zaak heeft, weet hij hoe je klanten moet bedienen. ,,Ik heb drie jaar in de horeca gewerkt”, zegt de eigenaar van De Heul, leunend op zijn balie als een ware kastelein. Tussen de schroeven en spijkers komt zijn ervaring toch nog mooi van pas. ,,Ik heb een hoop goede, positieve reacties gekregen en iedereen vond het lekker”, lacht hij. ,,Het was een zeer geslaagde avond. Dit is echt reclame voor je dorp.”