Bootjes, braderie en zonnebrandcrème

De zon was overweldigend aanwezig op de jaarlijkse Nautische Dag in Numansdorp. Misschien wel te veel, want wat was het warm zaterdag in het centrum van het havendorp.

 

Strakblauwe luchten sierden het driedaagse evenement, dat donderdag al begon in de dorpshaven, waar stichting Piwito wederom het populaire evenement It’s Elvis Time presenteerde. Klassieke auto’s en Elvis kapsels en uiteraard gecoverde muziek, brachten ook dit jaar The King of Rock ’n Roll weer even tot leven. Een dag later knalden feestgangers op dezelfde plek het weekend in met De Zakkenvullers.

 

Zaterdag was het dan echt zover: de traditionele Nautische Dag. Van bovenaan de Voorstraat tot aan het kruispunt bij de oude Rabobank waren de winkelstraten gevuld met meer dan honderd kramen. Op het Flohilplein konden kinderen zich uitleven op springkussens, in een draaimolen, of zich Max Verstappen wanen op kleine quads over het ministratencircuit van Monte Numansdorp.

 

De kraam van scouting De Driestromengroep aan de ene zijde en het grote bassin met modelbootjes aan de andere, vormden ook dit jaar weer de uiteinden van de braderie. Vrouwelijke scouts, met achter zich de dorpshaven als decor, boden onder meer gratis rondvaarten aan op wachtschip de Volharding, wat voor veel bezoekers de ideale verkoeling bood.

 

En geen Nautische Dag zonder de modelbootjes van Scheeps Modelbouw Vereniging Ridderkerk, op het plein van de voormalige schoenwinkel Quist. ,,Wij doen dit al tien jaar”, vertelt voorzitter Adrie Boele. ,,Het is ieder jaar wel weer de vraag of deze plaats weer vrij is, want een plaats als deze krijgen wij niet vaak aangeboden. We willen die bak natuurlijk wel op een centrale plek krijgen. En in Numansdorp is dat tot op heden altijd gelukt.”

 

Ingeburgerd

Hoe groot de invloed van de verzengende hitte op de Nautische Dag was? ,,Best groot”, zegt Miriam Martens, voorzitter van de winkeliersvereniging. ,,Dat hebben we wel gemerkt, qua rust op de braderie. Je gaat met dit weer niet voor je plezier stilstaan bij een kraam. Al zal dat bij elk evenement, of het in Numansdorp of elders is, niet anders zijn.” Daar is Boele het mee eens. ,,Zolang Numansdorp de Nautische Dag organiseert, iets wat inmiddels ingeburgerd is in de Hoeksche Waard, zal men er ieder jaar weer naar uitkijken.”

 

Drie dagen feest werden op passende wijze afgesloten op de plek waar het donderdag begon, met een Hollandse Avond in de feesttent in de haven.

 

Met de ‘Paerdemart’ alweer voor de deur - nog twee weken geduld – heeft Martens één vurige wens: ,,We hopen dat het dan niet zo heet is.”